23. marca smo se z avtobusom odpravili v Gornjo Radgono, na OŠ dr. Janka Šlebingerja, kjer je potekalo državno srečanje folklornih skupin učencev osnovnih šol s prilagojenim programom.

Ko smo prispeli v šolo smo najprej imeli malico, nato  smo se preoblekli v folklorne obleke. Na srečanju folklornih skupin je sodelovalo 18 šol iz celotne Slovenije. Vsaka šola je na svoji stojnici postavila predmete in hrano, ki je značilna za njihov kraj. Na naši stojnici smo imeli ajdov krapec, lončene izdelke iz naše šole, zastavo ter »korobaoče«.

Na nastopu smo sodelovali člani starejšega pevskega zbora Cvetko bend, ki deluje na naši šoli.

Tokrat smo se preizkusili v plesu in petju ljudskih pesmi. Predstavili smo prleški običaj »Pametiva«, ki je v naših krajih še vedno živ. Z običajem se spominjamo, da so otroci 28. decembra šli od hiše do hiše in s »tepeškanjem« ljudem in živalim voščili predvsem zdravja. V zameno za dobra voščila pa so dobili majhen dar. Tam kjer so jih posebej bogato obdarili, so zapeli tudi kakšno pesmico in se poveselili. Voščilo se je glasilo:  »Friški bote, zdravi bote, celo leto k meši hote!«

Po nastopu smo si ogledali tudi druge skupine, jim zaploskali in se veliko novega naučili. Sledilo je kosilo in zabava ter ples z živo glasbo.

Med nastopom nas je ocenjevala žirija, ki je ocenila, da smo bili prvi in smo zmagali. Bili smo zelo veseli, saj smo za nagrado dobili celodnevno kopanje v Termah 3000, v Moravskih Toplicah.

Zapisala: učenec Niko Voršič in učiteljica Marija Kašić