Z učenci IV. in V. stopnje posebnega programa vzgoje in izobraževanja izvedli Unescov projekt Moder stol – nekdo misli nate.

Najprej smo se pogovorili na temo kulture miru in nenasilja, kulturne raznolikosti in medkulturnega učenja.

Poiskali smo star, že odslužen stol, ki ni bil več v uporabi. Bil je tudi zelo obrabljen, predvsem sedež, zato smo ga najprej obnovili; v okviru tehnične vzgoje so učenci iz lesa izdelali novo leseno desko za sedež. Zatem so učenci stol v celoti zbrusili. Sledil je najbolj zabaven del – barvanje. 

Nadaljevali smo s poslikavo sedežnega dela. Po pogovoru na temo socialnega učenja, medkulturnega učenja in kulturne raznolikost, kulturi miru in nenasilja, so učenci oblikovali misel: SKUPAJ ZMOREMO VSE. Čeprav smo si vsi različni, nas ravno to bogati, saj vsak prispeva svoj pomemben del k skupnemu cilju; zato SKUPAJ ZMOREMO VSE. Misel smo podkrepili s poslikavo. Vsak od nas je prispeval pomemben del pri izdelavi modrega stola, zato se je nanj vsak tudi »podpisal« z odtisom svoje dlani. 

Stol smo nato odnesli v Splošno knjižnico Ljutomer in ga predali direktorici.

Izdelali smo tudi kratek opis projekta oz. namen le-tega, da bodo mimoidoči imeli možnost prebrati, čemu je namenjen.

Med izdelavo modrega stola smo se zabavali in predvsem okrepili naše medsebojne odnose. Učili smo se, kako delati skupaj, se dogovarjati, si pomagati, biti strpni in prijazni drug do drugega.

Stol nam je bil tako všeč, da smo se odločili, da bomo v prihodnje izdelali še enega, ki ga bomo imeli v našem razredu.