Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah.

Neil Gaiman

BERIMO IN BEDIMO S SOVAMI!

Na podružnični osnovni šoli Cvetka Golarja smo 11. junija izvedli 3. noč branja za vse pridne, majhne in velike bralce in bralke, ki so v letošnjem letu opravili bralno značko. Zelo smo veseli in ponosni, da toliko naših učencev rado bere, saj je bralno značko opravilo kar 28 učencev od 36. 

Letošnja noč branja je po izboru učencev potekala v znamenju skrivnostnih nočnih ptic. Sove zaradi načina življenja in svojih posebnosti že stoletja burijo duhove. Mi smo jih želeli spoznati bolje, saj nas občasno občudujejo iz krošenj brez pred šolo.

Čeprav je letošnja noč branja potekala nekoliko drugače – preko videokonference – ni bila nič manj zabavna in zanimiva. Malo pred 21. uro je učiteljica Suzana Vaupotič, ki je vodila videokonferenco, že sprejela prve učence.  Najprej nam je ornitologinja ga. Tjaša Podgoršek, iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), zelo slikovito in nazorno predstavila sove, predvsem vrste sov, ki živijo v Sloveniji.

Izvedeli smo res veliko novega in zanimivega. Učenci so z zanimanjem poslušali in ob koncu postavili številna vprašanja, na katera je naša gostja z veseljem odgovorila.

V drugem delu noči branja  pa sta nam knjižničarka Vida in Aleksandra predstavile sove, ki nastopajo v knjigah, pregovorih in pravljicah.  Učenci so kljub pozni uri zelo uživali.  Pozno ponoči, ko se tudi sove že vračajo v svoja gnezda, so tudi najbolj vztrajni učenci, bogatejši z novim znanjem in prijetno izkušnjo zaskovikali v pozdrav in se odpravili spat.

Prisegli smo, da bomo tudi naslednje šolsko leto pridno brali, in če bodo razmere dopuščale tudi v šoli spali.

Nataša Magdič Kukolj, koordinatorica noči branja