Naša šola se je v letošnjem šolskem letu (2019/20) pridružila vseslovenskemu projektu Nacionalni mesec skupnega branja 2019, ki poteka od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek tedna otroka).

Ljudje beremo vsepovsod; v šoli, doma, na ulici … Beremo kratka sporočila na telefonih in družbenih omrežjih, oglasna sporočila, pa tudi daljša besedila, ki jih ponujajo leposlovna dela in strokovna literatura.

Branje je lahko tudi zabavno, saj nas osebnostno krepi, postajamo bolj razgledani, tudi srečnejši, bolj pozorni in se lažje učimo ter bolje komuniciramo. Branje pa nas tudi povezuje, kot skupino v knjižnici ali kot družino doma.

Tudi dan se lahko začne prijetno. To smo dokazovali učenci naše šole,  ki smo brali v jutranjem varstvu vsaj 5 minut, vsak svojo izbrano knjigo. V podaljšanem bivanju smo organizirali bralne urice. Videvali smo se pogosto tudi v knjižnici s knjižničarko, ki nam je približala svet pravljic in zgodbic.

Učenci 7., 8. in 9. razreda pa smo se odpravili pri urah slovenščine v naravo in skupaj prebrali izbrano knjigo po metodi dolgega branja.

Vrh našega mesečnega projekta pa je bilo srečanje z gledališkim igralcem Gorazdom Žilavcem, ki nam je približal posebno literarno zvrst – igro. Skupaj z njim smo se preizkusili še v impro-igri in bili ob koncu presenečeni, kaj vse zmoremo. Ob zaključku smo se mu zahvalili za obisk na naši šoli in mu zaželeli veliko uspeha na igralskem področju.

Več na : https://nmsb.pismen.si/dogodek/713/

S tem smo zaključili naše enomesečno bralno druženje.  Brali bomo pa seveda še naprej.

Enkrat mesečno nas bodo skozi vse šolsko leto obiskovale članice Bralnega kluba pri Splošni knjižnici v Ljutomeru, ki že četrto leto sodelujejo s POŠ Cvetka Golarja Ljutomer. V svojem delovanju imajo namreč zastavljen cilj, da posebno pozornost posvečajo ranljivim skupinam, osebam s posebnimi potrebami. Na ta način krepimo pomen in vrednost bralne pismenosti, spodbujamo bralno kulturo, kakovostno komunikacijo, negujemo medsebojne odnose in medgeneracijsko sodelovanje.

 

Pet minut branja na dan odžene slabo voljo vstran!

 

BERIMO SKUPAJ – še naprej.

Koordinatorici projekta na šoli:

Nataša Magdič Kukolj in Vida Tivadar

 

Oznake: