V mesecu aprilu, ko praznujemo dan knjig za otroke ter dan knjige in avtorskih pravic, smo se učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja z mentoricama Marijo in Vido ter ravnateljico Matejo odpravili v Splošno knjižnico Ljutomer. Tam smo izvedli še eno delavnico v okviru projekta Medgeneracijskega  branja.

Najprej nas je sprejela direktorica knjižnice Vesna Laissani, ki je predstavila naše druženje s članicami Bralnega kluba Ljutomer. Učenci smo članicam predstavili kamišibaj. Kamišibaj je popoln način za združevanje pripovedovanja zgodb s slikami in obenem ustvarjanje intenzivnega in vključujočega doživetja za občinstvo. Predstavili smo se z zgodbo ljudske pravljice Zdravilno jabolko, ki je prirejena v lahko branje. Učenci smo se z mentorico Marijo na branje pripravljali nekaj dni. Ob tem smo pravljico tudi ilustrirali. Ilustracije smo tako uporabili pri branju s pomočjo kamišibaja.

Ta pristop omogoča pripovedovalcu, da spretno spreminja slike med pripovedovanjem, kar dodaja dinamičnost in globino predstavi. Gledalci imajo tako možnost doživeti zgodbo na več ravneh – skozi besede pripovedovalca, vizualno z ilustracijami in občutek prisotnosti zaradi komornega okolja.

To je tudi odličen način za ohranjanje kulturne dediščine in razvijanje domišljije ter ustvarjalnosti pri občinstvu vseh starosti.

Medgeneracijska srečanja, kot je branje starejšim s strani učencev, pa so resnično bogata izkušnja. Spodbujajo medgeneracijsko povezovanje, kar lahko prinese veliko veselja, raznolikosti in medsebojnega razumevanja.

Hvala Splošni knjižnici Ljutomer in članicam kluba za prijetno druženje in sladko darilo. Veselimo pa se že naslednjega snidenja, ki bo na naši šoli.

Učenci 4. in 5. skupine PPVI z mentoricama Marijo in Vido