Šolska knjižnica se vključuje v vsa področja šolskega življenja in dopolnjuje vzgojno-izobraževalni proces na šoli. Spodbuja učne procese, ki temeljijo predvsem na veselju do branja. Učitelji in knjižničarka se zavedamo, da je branje zelo pomembno za vse generacije ljudi, predvsem pa za otroke, mladostnike. Pri učencih razvija branje učenje učenja in poveča njihove miselne strategije, kot so primerjanje, razvrščanje, reševanje problemov, postavljanje hipotez itd. Najbolj pa branje pomaga razvijati strategije učenja materinščine, pa tudi drugih šolskih predmetov, saj preko njega učenci vadijo spomin. Branje pa zelo pomembno razvija tudi učenčeve delovne in učne navade.

Prav zato v okviru pouka in v sodelovanju s šolsko knjižnico potekajo različne dejavnosti, s katerimi težimo okrepiti vrednost branja.

V mesecu februarju, ko praznujemo dan kulture in dan maternega jezika, smo na šoli gostili članice Bralnega kluba pri Splošni knjižnici v Ljutomeru, ki že četrto leto sodelujejo s POŠ Cvetka Golarja Ljutomer. S tem smo krepili pomen in vrednost bralne pismenosti, spodbujali kakovostno komunikacijo, negovali medsebojne odnose in medgeneracijsko druženje. Še posebej pa nas je navdušila ena izmed članic bralnega kluba Jelka Vrbnjak, ki nam je predstavila knjigo Polenka. Pripovedovala nam je zgodbe in nas popeljala v čase, ki si jih mi niti malo ne predstavljamo, to je v čase naših starih staršev. Ob tem dogodku nas je  obiskala tudi Vesna Laissani, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, in nam zaželela mnogo bralnih podvigov.

Naši učenci skoraj vsak teden z učitelji obiščejo mestno knjižnico. Da bi knjige od knjižnice do šole in obratno potovale varno, smo si omislili projekt izdelave bralnega nahrbtnika. Pri tem smo povabili v goste članico Društva za razvijanje ročnih spretnosti Ekowerkštat Ireno Skotnik in z njo izvedli delavnico »vezenja na ostanke kavbojk«. Nastali so čudoviti izdelki, ki jih je gospa Irena s šivanjem sestavila v bralni nahrbtnik, ki ga bomo uporabili za obisk mestne knjižnice.

Bralni nahrbtnik bo tako učencem v veselje in prijetno druženje, s knjigami pa bodo potovali v deželo branja, v znani in neznani svet.